Agendaplanning: Hoe je de ideale dagindeling voor de praktijk opstelt

Home » Agendaplanning » Agendaplanning: Hoe je de ideale dagindeling voor de praktijk opstelt

Agendaplanning: Hoe je de ideale dagindeling voor de praktijk opstelt

Geplaatst op


Een dag in de praktijk waarbij je jouw doelstellingen behaalt met zo min mogelijk stress. Is dat mogelijk? Het lijkt misschien niet waarschijnlijk, omdat er veel factoren zijn die jouw planning in de war kunnen schoppen. Jouw ideale dagplanning van tevoren bepalen en opstellen kan hierbij helpen. Toegegeven, het zal je niet op alle onverwachte zaken voorbereiden, maar het biedt wel meer rust en structuur. Die structuur is de eerste stap naar het behalen van jouw doelen.

Voor het opstellen van een dagplanning is het eerst belangrijk in overweging te nemen wat die dagplanning eigenlijk tot stand moet brengen. Hoe wil jij bijvoorbeeld dat jouw ideale dag er eigenlijk uitziet? Wat leveren alle verschillende werkzaamheden op en hoe is dat van invloed op de planning? Onthoud in ieder geval een aantal voorwaarden bij het maken van een dagplanning.

De ideale dagplanning

• Maakt de dag gevarieerd
• Biedt voldoende tijd voor iedere behandeling, inclusief tijd voor een praatje met de patiënt
• Biedt ruimte voor uitgebreidere en rendabele tandheelkunde
• Houdt rekening met het bioritme van de medewerkers
• Houdt rekening met de inzet van technische apparatuur in de praktijk
• Garandeert de omzetdoelstelling

Misschien heb je zelf nog een belangrijk doel. Noteer deze dan ook voor jezelf. Het is psychologisch bewezen dat alleen het noteren van doelen al bijdraagt aan het behalen ervan!

Nu je weet wat de voorwaarden voor een ideale planning zijn, hoe maak je die planning dan praktisch? Natuurlijk moeten de eisen en wensen realistisch zijn.

Er zijn een aantal stappen te nemen

1. Noteer in overleg met het team op een flipover welke behandelingen jullie willen opnemen in de blokplanning

2. Voeg aan de eerste lijst aparte spoedblokken, controleblokken en voorkeursblokken toe. Om voorkeursblokken toe te voegen is het belangrijk dat je nadenkt over welke type behandelingen je graag (meer) zou uitvoeren en dat je hier vervolgens actief ruimte voor inplant. Natuurlijk is het van belang dat je hierbij bepaalt hoeveel van  deze voorkeursblokken je kunt toevoegen aan de planning. Hiervoor is het nodig eerst uit te rekenen hoe deze behandelingen bijdragen aan de omzetdoelstelling van de praktijk.

3. Nu je een duidelijk overzicht hebt van de blokken, kun je deze op een blanco pagina in de agenda uitwerken. Noteer de starttijd van de  eerste patiënt, lunchpauze en het einde van de dag.
…..

4. Bepreek ook met het team op welke tijdstippen van de dag de blokken ingepland moeten worden. Houd hierbij rekening met de beste tijden voor een bepaald type behandeling, maar ook zoveel mogelijk met de voorkeuren en bioritmen van de medewerkers. En last but not least: Plan ook het techniekwerk in met het oog op het bezorgmoment in de praktijk.


Met opstellen van jouw ideale dagplanning heb je de eerste stap gezet naar meer structuur en rust in de agenda.

_____

Wil je meer weten?

Bijvoorbeeld over hoe je de verschillende blokken opstelt of de omzet van jouw voorkeursblokken berekent? Je vindt er alles over in het boek ‘Optimale agendaplanning voor de tandartspraktijk’. Ook organiseert Dentiva in samenwerking met het KNMT in 2019 nog twee avondcursussen ‘Optimale agendaplanning’.

Veel succes met jouw ideale dagplanning!